Lördag 29 jan, 2010

Har kännt mig trött och sliten i några dagar. Har knappt suttit vid datorn alls.
Onsdag:
Lervik med skolan efter lunch. Red dressyr på en liten fjordingskorsning, Magic Reggie. Senare, vid 6-tiden vart det mat med Karlsson, sen åkte vi till Valbo Ridsport en sväng och letade chaps till mig. Hittade dock inga, men provade Pioneer stöveln med högt skaft, smal vad och de satt som en smäck! Tog stl. 38 så jag får plats med 2 stumpor i utan problem. Illa, har köpt 2 par stövlar på 2 dagar! Hoppträning på kvällen med C. Han skötte sig! Lite jobbigt med att samla galoppen mellan bommar osv, men han reder ut det. Riktigt duktig i 4-kombinationen med endast oxrar.

Nya stövlarna
Torsdag: Praktik på dagen. Vi började byta strö till ridskolans hästar så det vart en hel del kärror till varje häst. Invigde även mina nya Cavallo-stövlar när jag red på en kompis häst. Stelt och osmidigt var bara förnamnet. Senare på em var jag till kiropraktorn och fick massage. Det gör inte lika ont längre, höll faktiskt på att somna, så jag tar det som att jag börjar bli bättre i ryggen!
Bali Garden fick stå för middagen ikväll. Mys med film på kvällen. 

Fredag: Lervik på fm med skolan. Red en Irish Cob som heter Cox. Den kunde inte så mycket så vart mycket grunder. Alltid nyttigt att gå tillbaka. Efter lunch åkte vi in på skolan och gjorde projektarbete. Kvällen spenderades i soffan, slappt jag vet! 

Lördag:
Började med att försova mig, great! Men var i allafall ute i stallet strax efter 8. Då byggde vi bana osv inför Pontus Westergren träningarna. Passade Pontus son innan jag tränade. Jag red i andra gruppen på C. Var minst lika nyttigt för mig som det var för honom. Mycket korta, länga, hästen ska reagera på en gång, följa med ryttaren osv. Superbra att träna på! C var riktigt duktig idag! Pontus var nöjd med min ridning. Fick lite småtips som kommer förbättra min ridning nå så grymt!

Bjuder på 2 st "film"bilder från dressyr träningen förra veckan. Fina C ♥

Nu är det dags att krypa ner i sängen. Ska åka med Karlsson till Storvik i morgon, på tävling, så jag ska upp tidigt!

Fina Kalle ♥

Uppdatering i morgon lör, jag lovar.
Bjuder på en bild från film på fina C förra veckan

Tisdag 25 jan, 2011

På något sätt känns det som att jag har koll på läget..
Var på föreläsning om hästens matsmältningssystem på fm. Sen lunch på heartbreak. Var in på Glitter en snabbis och hittade lite smått och gott. Pratade med min handledare i projektarbetet, så vi har gjort upp en plan hur jag ska fortsätta osv. Senare åkte jag till Ryttarstugan och hämtade mina nya Cavallo-tävlingsstövlar! Höll på att få med mig fel par stövlar hem, ett par 39, men som tur märkte vi ju att de var lite stora i storleken. Så nu har jag med mig rätt par hem, stenhårda kan jag tala om. Ska testa att rida i dem i morgon när jag ska rida en kompis häst.

Cavallo Grand Prix P

Letade också efter ett par chaps eller ett par hoppstövlar, eftersom att mina gamla gått sönder. Hittade ett par som satt helt ok, men de fanns bara i bruna, så då kändes det som att jag skulle leta vidare. Hoppas att jag kan åka in på Valbo Ridsport i morgon, tror att de har ett par jag kan ha.
Köpte även donut och hårnät på Ryttarstugan.

Blonda såklart
Har dock inte bestämt mig än hur jag ska ha på tävling. Med eller utan satinsnodd. Jag tycker att det ser snyggast ut bakifrån utan, men från sidan ser det bäst ut med snodd. Får försöka hitta på ett sätt att få det att se snyggt ut utan.. Något tips?

Utan eller med?
Nu ska det fikas och sen blir det mys. Har sovmorgon i morgon, så då kan man ligga kvar länge i sängen :)

Måndag 24 jan, 2011

Lika jobbigt varje måndag att kliva upp ur sängen..
Igår jobbade jag iallafall, 10-17.45 tror jag det vart. Skulle igentligen jobbat 11-20, men de vela ha in mig tidigare så då fick jag sluta tidigare istället. Ska inte jobba förens nästa fre, lite skönt med ledigt faktiskt. Men det märks ju när lönen kommer istället. Var så grymt slut igår kväll i ryggen när jag kom hem, att jag duschade, åt mat och sen vart det soffliggandes hela kvällen. Kollade när Sverige vann över Kroatien i handbolls VM!
Idag så vart det till att jobba projektarbete på fm. Satt med gruppen och klippte ihop våran film, dock är den på tok för lång! Sen efter lunch på Heartbreak var det idrottsteori på schemat. Efter det ut till stallet där man möttes utav trevligt sällskap.

Tränade på Kalle lite senare på kvällen.
Jag var faktiskt inte alls sugen att träna idag, känner mig lite seg. Men när man väl kom igång så vart man genast varm i kläderna! Vi tränade på att samla traven/galoppen, samt öka traven/galoppen på volterna. På den öppna delen av volten skulle vi samla (riktigt bra att man gör det på den öppna delen, eftersom att då kan varken ryttaren eller hästen ta stöd utav väggen, utan man måste verkligen rida i balans) och på den slutna delen skulle vi öka. Vart riktigt förvånad över hur pass mycket Kalle kunde samla sig och vila på steget. Satte inte speciellt mycket krav men han satte under sig riktigt bra.
"Han kommer ha lätt för att gå i passage" - var Ciccis kommentar, vilket känns superkul!
I galoppen var det lite jobbigare, men han har ju lätt för att bli lite lång där. Om jag inte hande koll på vart bakbenen var så gick det inte att samla för fem öre, och han gör ju ingenting gratis! Det är superviktigt för mig som ryttare att jag sitter stadigt och välbalanserat när jag rider en så pass grön häst (och han är ju trots allt bara 7 år) för att jag ska kunna stötta och hjälpa honom med balansen osv. Det funkar ju inte om jag glider runt som en säck potatis på ryggen på honom. Han vart bättre och bättre ju längre vi red, men han tyckte det var jobbigt!
Red även lite framdelsvändningar, för det lösgörande arbetet. Men han är ju som en ål den där hästen. Måste verkligen tänka på att ha bjudningen hela tiden, samt att jag håller koll på vart bakben och bogarna tar vägen. Lite slarv ifrån ryttarens sida!..
Men han skötte sig riktigt bra måste jag säga, kul att han känns så sammarbetsvillig!

Min fina skiss på hur övningen gick till på ridbanan

Nu sitter jag här och är mör i kroppen. Fick jobba ordentligt med magen idag, men det är det jag behöver! Ska nog värma vetekudden en sväng tror jag.

Dag 24 - Jag måste träna på

Inom ridningen:
- Att dra tillbaka min högeraxel som åker fram. Tydligen så har jag mer muskler på höger sida, ryggen, så därför har jag svårt att få tillbaka den vid ridning eftersom att musklerna tar i, enligt min massör.
- Inte rida i undertempo, detta har jag alltid tyckt vart svårt. Men det känns som att det blir bättre och bättre.
- Vinkla om mina händer, fick cykelstyres-händer efter att jag red över 5 år endast på hackamore. Men långsamt börjar det blir bättre.
- Vara stadig och ha koordination på kroppen, viktigt att jag som ryttare alltid är stabil för hästens skull.
- Räta upp överlivet, något som är otroligt svårt!

Öva, öva och öva..


Slut som artist..

Nej, får uppdatera i morgon.
För nu tar orken slut. Fika och sen mys!

Dag 23 - En dressyrträning

Jag tycker att en dressyrträning ska innehålla:

- Mycket kritik, jag är ju inte där för att få höra hur "bra" det går under träningen.
- Lösgörande övningar, innan man går in i skolor osv.
- Varierande arbete, viktigt både för mig och hästen.
- Snabba direktiv, jag rider som bäst när jag måste vara totalt fokuserad på tränaren och hästen.
- Eftersnack med tränaren, för att prata igenom vad som var bra och vad som behöver tränas mer på.

Viktigt tycker jag att man som tränare och elev har en bra kommunikation. Tränaren är ju där för att man vill hjälpa eleven att ta sig mot högre mål, att man ska utvecklas. Och därför tror jag att det är viktigt att man talar om för sin tränare vad man har för målsättningar, om man ens har några.

Ny håruppsättning på tävling

Dock ska det införskaffas:
- Hårnålar
- Hårspännen
- Nät
- Donut
- Hårsnoddar

Visar två bilder på hur det kan se ut, gjorde dessa lite snabbt.
Självklart är man mer noga när man gör uppsättningen inför en tävling.
Har endast använt mig utav hårsnodd, hårspännen + satinsnodd (som man kan sätta över uppsättningen när allt är färdigt för att dölja ev. spret på sidan) 
 

Lördag 22 jan, 2011

Redan lördag?
Kändes som att det var onsdag igår..
Tiden går som sagt fortare än vad man tror. Dock har jag hunnit med att åka till Owes och köpt tavelramar, vuxenpoäng-check!
Var även in på Ryttarstugan och hämtade mina nya ridbyxor. Här även hunnit med att städa, kolla skidskytte (damer + herrar) och handboll! Ska leta reda på lite bäcker nu och plugga en stund, sen blir det mys och film.
Bilder på nya byxorna:

Dag 22 - Jag gillar inte

oärligt folk!
Det värsta jag vet är när en person säger en sak till mig, och sen får jag veta att samma person pratat bakom ryggen på en. Sådant folk är så patetiska! Och anlledningen till att dessa människor inte kan bete sig är ju för att de har så dåligt självförtroende. Detta märks både i stallet och i vardagen..

Sanning, ärlighet och ödmjukhet lönar sig i längden!

Fredag 21 jan, 2011

Är glad!
Förhoppningsvis, om ca en vecka kommer jag kunna tala om vad det är.
Ni får ge er till tåls lite grann, hihi.
Idag var det Lervik som stod på schemat. Red Kaswik på fm, trodde jag skulle longeras, men jag var det ända som inte vart det, så jag fick rida lite själv. Gick helt ok, men inte nöjd. Hon vart lite spänd för omgivningen osv. Varken styrkan eller orken finns ju heller. Sen på em så åkte vi in till skolan och började klippa ihop våran film om hästkunskap-dekorativ hästvård. J*vla teknik säger jag bara, datorerna låg inte på + idag..
Sen till affärn och handla lite gott. Vart mys på kvällen, även lite plannering inför *hemligt*
Nu tänker jag gå och lägga mig, ryggen säger ifrån. Har mycket att göra i morgon.

Dag 21 - Fula ovanor

Jag biter på naglarna..
Skjuter fram höger axel när jag rider..
Är tidsoptimist..
Faller lätt fram när jag rider..
Skjuter ofta upp att göra saker..
Jag är lat!

Har väl säker många fler ovanor, men de var bara dessa jag kom på för stunden.


Torsdag 20 jan, 2011

Gooooodmoooorning!
Tänk vad skön den där sängen kan vara ibland.. Mar ju vart uppe ett tag, men har inte riktigt kommit igång än, ska nog ta mig ett glas O'boy så jag vaknar till. Idag är ju min "lediga" dag. Ska igentligen ha praktik idag, men eftersom att jag gör den på en kväll istället så får jag disponerna mina torsdagar som jag vill. Riktigt skönt måste jag säga. Men nu måste jag börja ta nytta på dagarna, finns ingen tid att spilla!
Dagens uppgifter blir att:
- Skriva hemuppgift, specialidrott B dressyr
- Städa lite hemma
- Plugga till prov
- Ringa kiropraktorn/massören om att boka en ny tid, check!
- Göra en tävlingsplannering för 2011, check!
- Sortera i alla bilder och dokument osv på datorn, check!
Uppdaterar listan under dagen allt eftersom.

Dag 20 - Veterinär, hovslagare, massör osv..

Hovslagare - Jari Pehkola
Tar god tid på sig med att se efter hur hästen är byggd, hur benställning, hovar osv. är! Otroligt duktig på att lära ut och den bästa hovslagaren jag mött hittills, eftersom att han hela tiden anpassar skoningen främst efter hästen. 

Jari med en utav sina travhästar Värsting

Jag på praktik med Jari. Här drar jag av en sko, en utav de första gångerna i mitt liv!

Veterinär - Roland Oltner, lugn och duktig med hästarna, frågar hela tiden ägaren vad som hänt osv!

Massör - känner inte att jag vart i kontakt med någon bra hästmassör ännu. Men Jonas Nilsson, som masserar mig är guld värd! 

Onsdag 19 jan, 2011

Nu känns det i ryggen!
Är hemma efter en otroligt lärorik hoppträning. En påminnelse till mig själv, räta upp överlivet! Men C skötte sig riktigt bra! Hoppade vattenmatta, TOYOTA-skylten, kombination, Dina Försäkringar hindret osv utan att blinka! Det tar någon gång innan han fattar vad han ska göra, men när han väl kommer igång är han jättefin. Fick ett riktigt bra sista språng på en lång anridning till vattenmattan. Han väntar, kommer in i balans och hoppar mjuk och spänstigt över utan problem. Duktiga C ♥


Tidigare idag var jag även på föreläsning med F. Böhling om unghästens utbildning! Man snappar hela tiden upp nya tips som man kan använda i vardagen.

Dag 19 - En häst jag saknar

Galvaro 5
Denna fantastiska häst kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta ♥

Efter en hoppträning sommaren -09

En dressyrträning, kommer ihåg att han var superfin att rida den gången

Första pay n' jumpen utomhus för honom. Han var mer vild än tam, vela t.o.m. hoppa ut från banan. Men vi tog oss runt!

En utav de första hoppträningarna första sommaren han var hos oss.

På favoritplatsen, spolspiltan, och inväntar schamponering

Myspys innan tävling

Världens vackraste

Första riktiga tävlingen. Var felfri i första och hade ett skitpet i andra klassen. Duktiga häst!

Andra gången han gick på betet hos oss

Innan han släpptes på bete

Travar fram innan hoppträning sommaren -09 

Hoppträning sommaren -09

Hoppträning sommaren -09


Världens finaste häst ♥

Dag 18 - Jag gillar

Att tävla!
Höjdpunkten i ridningen är nog när det är dags för tävling. Det blir som en extra peppande adrenalinkick. Jag skulle ju fortfarande tycka att det var kul att rida osv även om jag inte skulle få tävla, men känslan när man rider in på banan och sätter programmet och känner hur hästen jobbar med en, den är fantastisk!

Åren tillsammans med ponnyn har för med sig massor med fantastiska tävlingsminnen ♥ Tack för dem, du underbara ponny ♥
Jag har tävlat sen mars 2006, och hoppas att jag får göra det i många år framöver


Måndag 17 jan, 2011

Idag vart det stallet för hela slanten!
Ett arbete i skolan går ut på att filma olika delar ur hästskötarexamen, och min grupp fick hästskötsel tilldelat, så därför var vi ute på fältis och filmade lite. Bland annat fick Highlander (min tränares häst) vara modell.

Senare på em vart det även praktik och dressyrträning.
C skötte sig helt ok! Var lite pigg så vela inte riktigt sammarbeta i början utav passet, men efter en stund började han slappna av. Riktigt viktigt att jag ramar in honom samt rider mycket övergångar för att få honom lydig för de förhållande hjälperna, då han gärna "vräker" iväg om han får. Men kom ihop sig riktigt bra på slutet. Fick till ganska bra samling i skolorna också. Det tar sig! Jag har även hittat en sadel som jag sitter bättre i, allround mot dressyr tror jag den är. Riktigt skönt att kunna fokusera mer på hästen istället för att konsentrera sig på att sitta i balans och i lodrät sits i hoppsadeln.
Så i går hade C på sig sitt Mias schabrak samt GlenGordon benlindor! 

Vart riktigt trött på slutet, men jag tror nog att jag var lika slut som honom!
Ett + är ju att jag inte får lika mycket träningsverk av att rida honom längre, kanske börjar hitta lite knappar..

Dag 17 - Mina tränare

Cecilia Gustafsson - dressyr

Diplomerad ridlärare samt B-tränare i dressyr.
Cicci har tävlat upp till och med svår klass i dressyr och har arbetat som ridlärare i Alingsås, Nyköping och Katrineholm. Hon tävlar för närvarande upp t.o.m. Svår B:1 på sig egna häst Highlander som står uppstallad på klubben. Har även en unghäst på 4 år som heter Y Red Vena.

Om det inte vore för Cicci G skulle jag inte vara där jag är idag!
Hon har hjälpt mig nå så otroligt i både ridningen och annat. Hon ställer alltid upp! Hon är även otroligt peppande att träna för, har alltid bra övningar och fokuserar mycket på att hästen ska acceptera och släppa till, men glömmer aldrig ryttaren! Det är hon som hjälpt mig tillsammans med ponnyn från lokal LC till nationell FEI.

Cecilia Hansson - hoppning

Utbildad C-tränare i hoppning och har egna meriter upp till svår hoppning internationellt. Hon har även arbetat, tränat och tävlat i Tyskland hos Marcus Ehning, som är en av världens bästa hoppryttare (OS guld 2000), under 3 år. Elitprogrammet på Strömsholm finns också på meritlistan

Det finns ingen som är gladare än Cissi H!
Varje träning är hon lika glad! Superbra att träna för, eftersom att hon är så intresserad utav eleverna och hela tiden strävar efter att stärka hästar/ryttare för att ta sig mot högre mål. Hon har ett mål med varje lektion, superbra övningar och riktigt peppande som tränare!


Söndag 16 jan, 2011

När ska jag inse att tiden alltid kommer gå fortare än vad jag vill?
Förstå om man får turen att jobba med någonting man tycker är roligt hela livet, kommer jag vara i medelåldern om ett tag? Det är ju nästan så att man får ångest, men bara nästan..
Torsdag: Vart stallet för hela slanten. Var dock in till stan och åt lunch men mamma. Träffade även en gammal kompis som jag inte sett på 1½ år, inte en dag för tidigt alltså!
Fredag: Lervik på dagen, longering stod på schemat. Men jag tycker inte om att behöva lita på någon annan (när jag blir longerad) utan håller gärna i linan själv. Dock var både Kaswik och Sambuca duktiga! Sen 18.30-04.45 så jobbade jag stängning med världens bästa Karlsson tiden gick riktigt fort faktiskt!
Lördag: Lååååång sovmorgon, vilket betydde att det inte vart mycket vettigt gjort denna dag.
Söndag: Jobbat 11-20, ska hoppa in i duschen nu och packa ihop allt till i morgon. Sen mys!

Dag 16 - Min önskelista

1.   Ett körkort, ska ta tag i körningen nu i vår
2.   En bil
3.   Ett par nya vardagsridstövlar, gärna från Deniro!
Mina som jag har nu till vardags har börjat släppa i sömmarna så för tillfället är det ett stort hål i dem. Är inte så jättesugen på att lägga ut ännu mer pengar på att laga dem, eftersom att det är dålig kvalité på stövlarna + att de är lite för korta i skaften.
4.   Annan utrustning, finns så mycket fint som skulle passa bra.
5.   Pengar, vem vill inte ha det?


Dag 15 - Mina drömmar

Min dröm..
Den var ganska svår ändå. Men om jag fick välja helt själv, så skulle jag vinna på lotteri för att sedan kunna rida på heltid. Förstå att ha en egen verksamhet med ett eget dressyrstall och tävla internationellt i Grand-Prix och Kür! Men som sagt, en dröm. Förhoppningsvis kan man skaffa sig erfarenheter och kontakter genom att jobba hos etablerade ryttare och på den vägen hitta möjligheter. Men jag tror att man ska ha i åtanke vad man klassar som dröm och vad som är realistiska mål.


Dag 14 - Min drömhäst

Behöver jag säga någonting mer?  

13 januari

Idag har det vart en riktig stalldag!
Men uppdaterar i morgon, för nu måste jag verkligen sova..

Dag 13 - Om jag skulle vara tvungen att byta häst med nån skulle jag välja

Hohenstaufen II
  
När ni läser om honom på Tullstorp och ser bilder/filmer på honom så förstår ni vilken fin häst det är! Extriörer är ju bara för bra, och vilket steg sen! Förstå om något år, när det finns lite mer styrka ♥


12 januari

Snart får jag lön! (15:e)
Då ska det sättas över på sparkontot, känns som jag jobbat ganska mycket ändå nu över jul och nyår. Men nu ska jag se till att få i mig något att äta och sen åker jag till Lervik för att ha specialidrott. Sen ut till stallet för TS möte och lite senare hoppträning.

Dag 12 - Hästens utrustning

Eftersom att ponnyriden är förbi så skriver jag nu om vad Calito, som jag tränar på för tillfället brukar ha på sig när vi rider.
Träns med swarovskipannband (sverige), ihop-plock från olika märken
Sadel 
Schabrak, vitt/blått Mias RS, grått Lamicell bland annat
Benlindor, vita Protector, blåa Glengordon, blåa Folksam m.m.
Skrittäcke, blått HV POLO

11 januari

Nu vart jag nästan lite rädd, det är ju tisdag, då ska jag träna!
Men sen kom jag på att jag bytte ju dag, så nu tränar jag på måndagar i stället..
Idag har vart en segdag. Räknade lite foderstat på fm, sen lite skitsnack och film på em.
Fick veta att jag ska göra ett prov i morgon, så ska sätta mig ner och plugga till det tänkte jag. Skulle även behöva städa, men jag börjar med att plugga.. Lämnar det roligaste till sist..

Dag 11 - Hästbloggar jag läser

Sara Carlsson
Skriver mycket om olika sorters outfits, utrustning och bloggen inehäller mycket fina bilder.
Elinore Jonsson
Har en grymt fin ponny, det här är hennes träningsdagbok.
Liza & Sofia Kühner-Säterskog
Tvillingar som har två fina ponnyer. Bloggen inehåller mycket fina bilder, bra uppdatering och egna matchande outfits, något som jag tycker fler kan ta efter.
Matilda Holmström
Har två hästars som hon tävlar upp till MSV med. En utav hästarna har även vart modell för Glengordon.
Anna Jarnald
Jobbar för tillfället hos Andreas Helgstrand. Tävlar själv upp till St:Georges
Sanna Nilsson
Är endast 19 år gammal (blir 20 år 2011) och bedriver Sanna Nilsson Dressyr AB. Siktar på SM 2011
Timmie Melanoz
Är 22 år gammal och jobbar med tillridning, utbildning och försälning utav hästar på heltid.


10 januari

Den sista första skoldagen..
Idag har jag klarat av den sista första skoldagen i gymnasiet, lite sorgligt ändå. Har räknat foderstater och läst om kroppens fysiologi idag. Det ena är ju intressantare än det andra, men det funkar. Sen ut till stallet och ha lite lektioner. Hann även med att träna på C för Cicci. Superfin idag, trors vilan! Testade en ny sadel idag, jag satt bättre i den, och den låg helt ok. Så ska testa att träna i den nägra gången, även om framvalvet var hemskt.. Men jag klagar inte, gynnar det min ridning, så fine!
Dagens bästa kommentar idag utav barnen var ju: "Här kommer dressyrpolisen!"


Världens bästa Karlsson & Popcorn på pay 'n jump i fre, jag som fotat t.o.m.

Dag 10 - Min utrustning

Nu har jag inte skrivit med kavajen osv, men den står med i inlägget om:
"Detta har jag med mig på tävling".
Utan detta är mer vardagsutrustningen, och samtidigt som jag bara skrivit märket på ex. olika tröjor, eftersom att jag har flera st av samma märke..
Hjälmar:
Charles Owen Wellington Classic (tävling)
Lamicell
Uterittshjälm, gammal
Keps, pannband:
Agria
Kingsland
Jackor:
Regnjacka, Kingsland
Vindjacka REAL, Sjöhagen Wear
Höst/vårjacka, Kingsland
Dunjacka, Kingsland
Väst:
Dun, Kingsland
Funktions, Kingsland
Dun, svart - vet ej märke
Piketröjor:
Kingsland 
Treadstone
Kommunal
La Marina
Tröjor:
Kyra K
Kingsland
Jacson
HV POLO
Handskar:
Roeckl Vesta
Roeckl Primaloft
Isabell Werth
Ridbyxor:
Equiline (tävling)
Gersemi
Schokemöhle
Kyra K
Stövlar:
Cavallo Grand Prix Plus (tävling)
Gamla välanvända
Skor:
Gråa läder, vet ej märke
Sporrar:
Sprenger Balkenhol, 25 mm (häst)
Gummiklädda, 15 mm (ponny)
Strumpor:
Kingsland
GlenGordon
Mountain Horse
Kyra K


Årets - 2010

Med hästarna..

Årets debut
Nationell, FEI's Individuella Mästerskapsprogram för ponnyryttare & FEI's Inl.

Årets största framgång
Kom verkligen igång med ridningen och fick till känslan

Årets roligaste ögonblick
Vinst i FEI

Årets roligaste minne
När vi åkte på kurs till Hudiksvall (den skulle vart i dec. men vart flyttad till 3-4/1-11, så den får räknas som 2010) Ponnyn kändes super, trots att hon inte var helt igång, lydig, stadig och hon skötte sig otroligt bra båda dagarna!

Årets tankeställare
Skjut inte upp saker du hade kunnat göra idag, till i morgon!

Årets inspiration
Edward, utan tvekan!

Årets mäktigaste känsla
När vi bytte dressyrsadeln till hoppsadeln. Det vart ett helt annat steg i hästen, då sadeln inte längre tryckte. Allt gick lättare, samlingen, formen osv.

Uppnådda mål under året
Målet 2010 var att starta nationellt, och det klarade vi av med bra resultat!
Fick även till ridningen på étt helt annat sätt. Innan var jag tvungen att göra, nu behövde jag bara tänka ♥

Dag 9 - En perfekt dag i stallet

Då åker jag dit på fm i god tid och tränar för Cicci. Jag tycker det är skönast när man är färdig med ridningen så att man i lugn och ro kan fixa allt annat i stallet, mockning osv. När jag är färdig med alla vardagliga sysslor pysslar jag gärna med att tvätta schabrak och lindor samtidigt som jag städar rent skåpen. Känslan när du lägger in nytvättade lindor, schabrak osv. i ett nystädat skåp är så härlig! Det känns ju nästan som att man har lite ordning på alla grejor man har..
Sen blir det fika eller mat med bästa brudarna!
Sen upp i stallet igen och pyssla om hästen och lite sånt. Ibland kan det vara skönt att ha en hel dag för sig själv i stallet. Det har vart på tok för lite utav det den senaste tiden...


8 januari

Idag = slappdag
Har vart väldigt skönt, men samtidigt uttråkande. Vi har inte gjort någonting, varken jag eller ♥
Tittade på filmen Miracle på em, hur bra som helst! Verkligen värd att se, den var ganska lång, så den är bra om man vill ha filmkväll.
Har även fått hem min tröja som jag beställt
 
Dåliga bilder, den är snyggare på.
Dock har jag inte fått hem fleecejackan än, pappa försökte få tag på dem men fick inget svar. Får testa att ringa i morgon, nu har jag väntat länge nog..
Och jag har inte glömt "Dag 7 - Min bakgrund", men jag har inte haft tillgång till några bilder som jag kan skanna in i datorn så den kommer upp vilken dag som helst. På mån drar ju allvaret igång igen, så i morgon tänkte jag plugga till lite prov. Nu, sängen..


Dag 8 - Pinsammaste situationen med hästar

Det kommer jag ihåg som om det vore igår!
Jag gjorde min lokala tävlingsdebut, det var i mars 2006. Jag skulle igentligen starta Blackpool Tommy (som till vardags kallas Bamse) som jag red på hoppspecialen, men han var halt eller någonting så jag skulle få rida någon annan häst. Jag och Emilia S skulle dela på ridskolans tinker, Irma. Emilia skulle rida LD'n (80 cm) och jag skulle rida LC'n (90 cm). Jag gick banan med Linda N, och hon förklarade exakt hur jag skulle tänka  om jag kom till omhoppning, hur jag skulle ta svängarna osv. Sen var det dags att hoppa, Emilia var först ut. Felfri om jag inte minns fel, sen var det min tur. Det vart stressigt på framridningen, och Linda hjälpte mig att spänna sadelgjorden innan vi gick in på banan. Det var bara det att sadelgjorden var för lång när Irma var nervös, för då drog hon in magen. Men vi tänkte att det fick gå ändå.
Jag rider in på banan och det känns jättebra! Hela banan går kalasbra och så rider jag in i svängen mot det sista hindret i grundomgången, och jag känner hur jag glider.. Som tur var fastnade jag inte i stigbygeln eller något, men innan jag släppte sadeln hände jag och sadeln vid armbågen på Irma. Duns* jag låg på backen, och Irma hoppade det sista hindret utan mig, med sadeln under magen..
Senare fick jag veta varför sadeln hade glidigt runt. Emilia vela ju precis som mig att Irma skulle vara jättefin, så för att hon skulle blänka så hade hon sprutat på pälsglans, även på ryggen. Förstå då när hästen drog in magen, vad halt det blev. Kjell som ägde Irma då (han ägde också Kamelia) brukar fortfarande reta mig för det där, men vad gör det? Ibland får man ta livet med en klackspark!
Och tro inte att jag lärde utav mitt misstag, hösten 2007 var jag i Ockelbo och hoppade en LB med Walle (Även Kjells häst) och i omhoppningen höll jag på att glida rund, men hann få stopp på honom så att jag kunde trampa till sadeln, och sen fortsätta banan.

Bild på Irma och en utav hennes nya ägare Felicia, felfria i LD'n i Storvik 2010. Foto: Jag

Felicia och Irma i Storvik, över sista hindret i LD'n 2010. Foto: Jag


7 januari

Nu har det snart gått en vecka på det nya året!
Vart en sväng ut till stallet idag, det var pay n' jump på klubben och världens bästa Karlsson skulle vara med. Hon hoppade Popcorn (aka. Poppelito) och det gick så bra! Jag var även lite fotograf under dagen, men man kan väl säga att jag misslyckades inne. Ute var de helt ok. Sen åkte vi och åt lunch, mums*
Eftermiddagen har jag spenderat med att göra färdigt en till skoluppgift! Känns som jag börjar komma igång nu, men jag har en till uppgift jag skulle behöva göra, men jag hittar inte papperna till den. Så får se till att fixa dem på mån i skolan. Tänkte ägna lör-sön åt att plugga inför prov. Har några som jag skulle behöva beta av! Men det stora berget med uppgifter börjar minska till högar i allafall!
Nu tänkte jag gå ner och fika lite, blir mys med ♥ ikväll också!

Karlsson och Poppelito idag på pay 'n jump

2 inlämningar - check!

Känns så otroligt skönt!
Har faktiskt pluggat på rikitgt ordentligt idag och fått 2 arbeten färdiga, så nu är de inlämnade. Inte en dag för tidigt, men ändå. Huvudsaken att de är inne. Tiden har väl i princip bara gått åt att plugga, så så mycket mer har jag inte hunnit med idag. Snöat har det gjort idag också, men jag måste nog vara den enda som inte klagar på snön känns det. Jag tycker att det är urmysigt med nyfallen snö. Värre blir det i mars när allt ska bort och det blir slask överallt. Jag klär på mig i stället, lager på lager, någonting över öronen och en mysig dunjacka, finns inget skönare. Men jag funderar när min fleecejacka tänker komma, ska kolla den har kommit i morgon, annars måste jag ringa och kolla vd de håller på med..

Mycket snö utanför fönstret. Vart tog staketet vägen? 


6 januari

Plugga!
Idag ska jag plugga för hela slanten. Dock har jag inte kommit igång än, men ska samla ihop alla saker och ta mig i kragen nu faktiskt. Uppdaterar senare ikväll och då kan jag förhoppningsvis bocka av lite uppgifter från min lista!

Dag 6 - Mitt mål med ridningen

Alla har vi ju olika mål här i livet.
Vissa har ambitioner att jobba med det, vissa inte.
Jag älskar att träna & tävla, det finns inget roligare!
Ridmässigt skulle jag vilja ta mig till högre nivåer.
Jag har ju 2010 tävlat nattionell FEI på ponny.
Nu vill jag hitta en häst som jag skulle kunna ta mig till MSV att börja med.
Om mina drömmar skulle gå i uppfyllelse så skulle mitt liv se ut ungefär så här:
1. Gå Ridledarutbildningen så att jag har en grund att stå på när jag ska ut i arbetslivet
2. Komma ut i arbetslivet direkt efter skolan för att få min jobberfarenhet som behövs för att kunna söka till Hippolog-utbildningen.
3. Söka och bli antagen till hippolog-utbildningen. Går då i 3 år.
4. Komma ut i arbetslivet igen och använda mig utav mina färdigheter som man tillämpat under utbildning/praktik osv. Gärna i ett tävlingsinriktat dressyrstall!
5. Starta min egen verksamhet i form av dressyrstall, eller liknande. Tillridning skulle även vara givande.
6. Utbilda mig till tränare & domare inom dressyr.

Sedan är det ju skillnad på mål, och drömmar. Man kan inte hinna med allt här i livet, men det känns som att 1, 2, 3 & 4 är det mest aktuella efter att jag går ut skolan. Det är inom hästbranschen jag vill jobba och jag kommer att göra allt för att nå mina drömmar och mål. Allt handlar ju om att fortsätta utbilda sig och hela tiden sträva efter att bli en bättre ryttare och ledare.

5 januari

Var så trött när jag kom hem igår att jag inte orkade blogga..
Har faktiskt inte tagit ett ända kort på hela kursen, riktigt dåligt utav mig! Hade ju t.o.m. med kameran, men det var ett så späckat schema att jag hade tur som hann mocka till ponnyn. Kursen var iallafall givande. Främst eftersom att vi fick tips på bra övningar man kan göra med barn på olika nivåer osv. Vart även 4 ridpass, 2 om dagen och ponnyn skötte sig utmärkt!
Speciellt andra dagen, då var hon guld värd!
Mjuk, fin, lydig och stadig på dressyren..
Pigg, spänstig och otroligt välhoppande på hoppningen..
Hade inte kunnat avsluta min tid med henne på ett bättre sätt ♥

Joggar fram i Falun, sommaren 2010

Idag har det vart en mysdag! Tog lite sovmorgon, åkte sen med mamma och åt lunch. Sen till stallet en sväng och pussa på ponnyn och städa ur tävlingskåpet efter kursen. Sen åkte vi hem och gjorde hemma-lagade hamburgare! Nu ska jag hoppa in i duschen och sen blir det lite mys framför tv'n. I morgon ska jag sätta igång och plugga! Har en hel del jag måste göra..

Dag 5 - Det här har jag med mig på tävling

Pedantisk som jag är så älskar jag att skriva listor. Och vad kan inte vara bättre än att göra det till tävling? Men oftast igenom listan i huvudet då jag lärt mig att komma ihåg den. Hellre för mycket saker än för lite. Nu har jag utgått från när jag har vart på tävlingar med Indy, när det kommer till häst utrustningen.

Till mig:
Hjälm, Charles Owen Wellington Classic
Hårnät, Equi Design
Plastrong, Equi Design
Skorta, Jacson, Kingsland
Kavaj, Pikeur Diana (dressyr) el. Pikeur Scarlet (hoppning)
Handskar, Roeckl Vesta
Spö, med bling
Ridbyxor, Equiline Polly
Stövlar, Cavallo Grand Prix Plus (dressyr) el. mina gamla (hoppning)
Stövelväska, Kingsland
Sporrar, Sprenger Balkenhol (häst) gummiklädda 15 mm (ponny)
Strumpor, Kingsland
Pannband, Kingsland (vinter)
Keps, Agria (sommar)
Regnjacka, Kingsland
Vindjacka REAL, Sjöhagen Wear
Höst/vårjacka, Kingsland
Dunjacka, Kingsland
Överdragsbyxor, Jacson
Vanliga skor
Tävlingsmapp, ink. hästpass

Hästen:
Träns med swarovskipannband, ihop-plock från olika märken
Nummerlapp, Globus
Sadel
Schabrak, Mias RS
Benlindor, Protector
Skrittäcke, okänt märke
Fleecetäcke, Sjöhagen Wear
Stalltäcke, Hansbo Sport
Lädergrimma

Annat:
Transportskydd
Lädergrimskaft

Kraft
Vattenhint
Ryktlåda 

Nu har jag säkert glömt någonting, men i största allmänhet så brukar jag ha med mig det här.


Dag 4 - Det här äter mina hästar

Precis som jag sagt tidigare så har jag ingen häst, men då skriver jag vad de hästarna som jag tränar/tävlar på äter för tillfället.


Dag 3 - Min första häst

Jag har ju aldrig haft en egen häst, så därför skriver jag om den första hästen som gjorde intryck i mitt liv och som jag lärde mig att rida på, Kamelia.

Allt började 2001 tror jag. Kamelia stod som ridskolehäst på GFRK. Jag var livrädd för henne eftersom att hon var så stor. Men en annan tjej i stallet "presenterade" mig för henne, visade mig att när man borstade att hon inte alls var farlig, efter det var jag såld. Varje dag jag fick vara i stallet tog jag hand om henne. Borstade, smörjde utrustningen, mockade, gjorde ren vattenkoppen och tog bort mineralerna som hon inte vela äta upp.
Kamelia var (är) en speciell häst, hon gick inte att rida på bett. Det var någonting som slog slint i huvudet på henne när hon reds på det. Helt plötsligt, reste hon sig rätt upp och slog över. Detta kunde hända även när man skrittade på lång tygel. Därför valde Kjell (ägaren) att ta ur henne ur ridskoleverksamheten.
Jag kommer ihåg att Kjell var nere i klubbis och att jag tog mig mod till att fråga om jag kunde få fortsätta att vara skötare på henne, trots att hon skulle bli privathäst. Och min lycka slog in när han sa att "det är väl självklart!"

Där började min resa tillsammans med denna givmilda häst.

Jag minns första gången jag fick rida på henne. Känslan av henne luftiga travsteg, medans jag för första gången red i en dressyrsadel. Jag var i himlen.
Men det var ingen dans på rosor att rida henne. Hon gjorde ingenting gratis! Och ridningen vart genast mycket svårare eftersom att hon jämt reds på hackamore. Men pappa såg till att jag fick börja rida lektioner varje/varannan lördag för Lena Sjöström. Med tiden vart jag bättre och bättre på att rida henne, och efter något år fick jag även vara med på gäst-träningarna. Du anar inte vad lycklig jag var då!

Kort från en gäst-träning
Hon hoppade som en katt den dagen

Jag och Kamelia hoppar lite på banan


Våren 07 tror jag det var

1 a maj -07 gjorde vi även tävlingsdebut!
0 fel + snabbast tid av alla i 0,90 m
0+0 fel 4:a i 1,00 m
Det trodde jag aldrig, speciellt eftersom att hon brukade vara jätteseg. Men hon var som en tiger på tävlingen.
Vi var även till Hudiksvall och Ovansjö och startade med Div. II-laget. Kommer ihåg att jag hoppade mur för första/andra gången på dessa två tävlingar. Dock var hon lika seg som ett tuggummi båda lag-omgångarna.

Sen i början på sommaren såldes hon till en familj som stallade upp henne i Häcklinge.
Det var jag själv som red över henne till de nya ägarna, men jag kommer ihåg att det var hemskt! Vi tog in henne i stallet och pysslade om henne, sen gick vi med henne längre upp i byn och släppte ihop henne med sina nya hagkompisar. Pappa kom och hämtade mig, och jag grät hela bilfärden hem.
Jag var otröstbar, inget kunde ersätta min bästa vän. Jag var och hälsade på henne någon gång, men det gjorde så ont att se hur hon mådde i det nya stallet, höra hur de nya ägarna behandlade henne så jag slutade att åka dit.

Efter inte ens ett år hade hon förändrats till en helt annan häst. Från att ha vart världens ägel vid ex. skoningar osv, till att hovslagaren inte kunde sko henne och att hon började resa sig vid ridningen, trots att hon red på hackamore. Jag minns att den nya ägaren var uppe och red på GFRK, lektion för den nuvarande ridskolechefen,och hon var jättehalt. Men de var inte villiga att låta henne vila den tiden som skadan skulle behöva, så det beslutades att hon skulle få gå till slakt. Jag var spyfärdig, gråtfärdig över vilka idioter de va! Jag visste redan från början att de inte var någon bra familj till henne, det värsta var att jag hade rätt.

Som tur va, så köpte tvillingarna Nilsson (hennes gamla skötare) henne för slaktpengarna. Hon går nu som pensionär uppe i Hudick och lever loppan. Jag är så glad för hennes skull. Jag har inte vart däruppe och hälsat på henne än, men jag hoppas att det blir av..

Vi har många minnen tillsammans och du min älskade vän, jag har dig att tacka för allt ♥

2 januari

Full rulle hela dagen!
Åker på kurs med ponnyn till Hudik, uppdaterar på tisdag kväll när jag är hemma igen. Måste hoppa ner i sängen nu, klockan ringer 5.25!
Tidsinställda inlägg kommer både måndag och tisdag.

Dag 2 - Beskrivning av mina hästar

Eftersom att jag aldrig har haft en egen häst så skriver jag om Indy som jag tävlat mellan 2007-2010 och Calito som jag har som projektarbete i skolan.

Indy
Född: 1992
Kön: Sto
Ras: Svensk Ridponny
Härstamning: Okänd
Färg: Brunskäck
Mankhöjd: 139,5 cm C-ponny
Meriter (tillsammans): Vann KM i dressyr 2008, 2009 & 2010, KM i hoppning 2009 & 2010. Vi har tävlat upp till lok. hoppning LC+5 tillsammans. Kom 4:a i DM i dressyr 2009 & 2010, samt har ridigt upp till och med nat. FEI dressyr med vinster i FEI!

Indy är en ponny som jag kan utan och innan. Jag känner direkt om det är något som inte är som det ska med henne. Tillsammans har vi tagit oss från lok. LC till nat. FEI. Indy är för andra året i rad rankad som 2:a bästa C-ponny i dressyr född -92 i Sverige. Ganska roligt!

Calito
Född: 24-04-2004
Kön: Valack
Ras: Oldenburgare
Härstammning:
Färg: Svartbrun
Mankhöjd: 165 +
U: Hauptstrutbuch Cardena(Old)
E: Chico´s Boy (Holst)
 

UE: Goldstern

Calle som han även kallas kom till GFRK i nov 2010 och jag har ridigt han sen dess på mina hopp/dressyr-träningar. Kan är ganska grön och omusklad, vilket gör att han inte orkar så mycket. Men han har fina kvalitéer som vi förhoppningsvis kan visa upp på dressyrbanorna i vår. Förövrigt en riktigt mysig kille.


Nattinlägg

Nu har jag äntligten kommit hem..
Har ju jobbat 17-03.30, dock fick jag gå typ 10 min tidigare, så nu är jag redo att hoppa i säng.
Sov gott!

1 januari 2011

Gott nytt år på er allihopa!
Nu drar vi igång det nya året! Igår jobbade jag 10-17, sen var det bara att åka hem och göra sig i ordning. Själv tillbringade jag nyår "hemma" i Gävle tillsammans med trevligt folk. Och efter gårdagens aktiviteter tror jag att jag har tinitus. Ett tips, ge aldrig en pipleksak till någon som har druckit alkohol..
Gänner mig relativt död idag, dock ska jag försöka palla mig ut till stallet. Sen blir det jobba 17-03.30. Dock jobbar jag mitt sista pass på några dagar, jobbar nästa gång till helgen som kommer. Åker ju på kurs mån-tis (den vart ju flyttad p.g.a. snövädret) och sen ska jag ta de andra dagarna till att komma ikapp med skolarbetet. Nu är det bara en termin kvar, sen tar jag studenten. Tänker satsa allt nu!
Nu har föresten de tidsinställda inläggen dragit igång! Det var 2 st nu i morse (tro inte att jag satt vid datorn då), och detta kommer förhoppningsvis rulla på.

Jag igår innan vi åkte iväg

Dag 1 - Presentation av mig själv

Jag heter Fanny Claesson, är 18 år gammal och bor i Gävle.
Jag går sista året på gymnasiet, detta betyder att jag bara har en termin kvar innan jag tar studenten, wihoo!!
Jag pluggar på Realgymnasiet Naturbruksprogrammet med inriktning på hästhållning. Grym skola, finns ingen bättre! Rekommenderar den verkligen även om man inte tänker jobba med hästar i framtiden!
När jag inte pluggar så tillbringar jag mycket utav tiden i stallet. Det har jag gjort ända sen jag var liten. JAg har aldrig haft en egen häst, men jag har ända sen jag var 9 år gammal hjälpt andra med sina hästar.

Jag extrajobbar även på Max, uppe på söder. Men efter skolan vill jag komma ut och jobba och förhoppningsvis sen komma in på Hippologutbildningen. För närvarande har jag gått ULK-utbildningen, Ta Täten- ledarskapskurs, Förberedande kurs för Ridledarutbildningen och jag läser även ledarskap som extraämne i skolan.
För att hela tiden utvecklas som ledare har jag praktik genom att vara ridledare på ridlektioner på GFRK. Det är otroligt vad man utvecklas hela tiden, men det som jag har utvecklat mest, det är nog att jag vågar ta för mig på lektionerna, hitta på olika övningar, vara lite snabbtänkt i obekväma situationer osv.

Jag tävlar i dressyr. Har mellan 2007-2010 tävlat en ridskoleponny som heter Indy upp t.o.m. nationell nivå och vinst i FEI. Just nu rider jag på en lite grönare ridskolehäst som heter Calito som jag hoppas komma ut med på lite tävlingar under vårterminen 2011.
Lägger även upp 2 bilder på mig, även om jag inte direkt är någon linslus.

Civil-klädd

Stall-klädd

Beskrivning av mig och mitt liv på 30 dagar

Dag 1 - Presentation av mig själv

Dag 2 - Presentation av mina hästar
Dag 3 - Min första häst
Dag 4 - Det här äter mina hästar
Dag 5 - Det här har jag med mig på tävling
Dag 6 - Mitt mål med ridningen
Dag 7 - Min bakrund
Dag 8 - Pinsammaste situationen med hästar
Dag 9 - En perfekt dag i stallet
Dag 10 - Min utrustning
Dag 11 - Hästbloggar jag läser
Dag 12 - Hästens utrustning
Dag 13 - Om jag skulle vara tvungen att byta häst med nån skulle jag välja
Dag 14 - Min drömhäst
Dag 15 - Mina drömmar
Dag 16 - Min önskelista
Dag 17 - Mina tränare
Dag 18 - Jag gillar
Dag 19 - En häst jag saknar
Dag 20 - Veterinär, hovslagare, massör osv..
Dag 21 - Fula ovanor
Dag 22 - Jag gillar inte
Dag 23 - En dressyrträning
Dag 24 - Jag måste träna på
Dag 25 - Meriter
Dag 26 - Mina rädslor
Dag 27 - En stund jag aldrig kommer att glömma
Dag 28 - Favoritmärke
Dag 29 - Bilder på mig från tävlingar
Dag 30 - Mitt drömstall

RSS 2.0